روش تدریس نجوم و فضا , روش تدریس کره ماه , روش آشنایی دانش آموزان با کره ماه
بچه که بودم در کتاب داستانی خواندم که ماه کامل را هر شب ستاره ها ی گرسنه گازی می زنند . ماه بیچاره هر شب کوچک تر از شب قبل خیلی زود تمام می شود و ماه دیگری از پشت همان ماه بیرون می آید و هر شب بزرگ تر می شود تا وقتی که کامل شود به سرگذشت ماه قبل از خود دچار شود .
این طرز تفکر تا سال ها با من همراه بود تا وقتی که در سال اول دبیرستان دبیر فیزیکمان این مساله را برایم کاملا روشن کرد که سخت در اشتباه بوده ام .
این خاطره باعث شد که در من حس و ذوق نوشتن این پست به وجود بیاید .
ممکن است این سوال را کودکان بارها از شما پرسیده باشند که چرا ماه را به شکل های مختلفی در آسمان می بینیم ولی پاسخی که شما به او ارائه کرده اید نتوانسته است درون تشنه ی او را سیراب کند . آن چه که در این پست آمده است یک روش تدریس جالب برای تفهیم این موضوع به کودکان است که مطمئنا اثربخش خواهد بود .
کارتان را با یک توپ بزرگ والیبال یا بسکتبال شروع کنید . توپ را با خودکار به دو قسمت مساوی تقسیم کنید و مطابق شکل نیمی از آن را به رنگ سیاه و نیمی دیگر را به رنگ سفید رنگ آمیزی کنید .
این توپ را به شاگردانتان نشان دهید و به آن ها بگویید که این ماه است . توضیح دهید که نور خورشید همان طور که به زمین می تابد به ماه هم می تابد . پس نصفی از ماه که رو به خورشید است روشن و به رنگ سفید نشان داده شده است (نیمه ی سفید توپ را نشان دهید) و نیمی دیگر که نور خورشید به آن نمی تابد به رنگ سیاه (نیمه ی سیاه توپ را نشان دهید) .
کار تدریس اصلی شما از این زمان آغاز می شود .
نیمکت های دانش اموزان را در کلاس طوری بچینید که در دایره ی بزرگی قرار بگیرند و این دایره را با استفاده از گچ بر روی زمین رسم کنید . به دانش اموزان بگویید که شما ساکنان سیاره ی زمین هستید . سپس به تابلوی کلاس اشاره کنید و بگویید که تابلو هم خورشید است و از یکی از آنان بخواهید که خورشیدی را بر روی تابلو رسم کند . می توانید برای جلوگیری از اتلاف وقت از پوستر خورشید هم استفاده کنید .
حال دو موقعیت را در کلاس ایجاد کرده اید : دانش اموزان ساکنان زمین و تابلو کلاس هم به عنوان خورشید .
توپ که به عنوان مدل ماه استفاده می شود را در دست بگیرید و رو به تابلو بایستید و به شاگردانتان بگویید همیشه طرفی از ماه روشن است که رو به خورشید است . در این صورت نیمه ی روشن ماه به سمت تابلو و نیمه ی تاریک ماه به سمت ساکنان زمین است . پس ساکنان زمین در این شبها ماه را در آسمان نمی بینند .
حال توپ در دست حرکت خود را آغاز کنید و بایستی مثل ماه به دور زمین بچرخید . فراموش نکنید که طرف روشن توپ باید در هر حال رو به خورشید باشد . وقتی در حاشیه های کلاس قرار گرفتید مسلما دانش آموزان که ساکنان زمین هستند باید فقط به قدری از هلال ماه را نظاره گر باشند . در هر موقعیتی که قرار می گیرید از آنان بپرسید که چقدر از ماه را می بینید ؟ به ان ها بگویید که در این شبها ماه را به صورت هلال در آسمان می بینیم .
اکنون در پشت سر دانش آموزان و رو به تابلو بایستید . طرف سفید توپ کاملا رو به تابلو و چشم بچه ها قرار دارد . دانش آموزان پی خواهند برد که در این شب ها ماه را به صورت کامل در آسمان می بینند .
از دانش آموزان بخواهید که به نوبت به جلو کلاس بیایند و مسولیت حرکت ماه را بر عهده بگیرند . دیگر دانش آموزان می توانند حالت های مختلف ماه را که رویت می کنند در دفتر نقاشی کنند .
» معرفی سایت فایل های درسی ستا
» پاورپوینت ریاضی پنجم درس حجم
» پاورپوینت آموزشی ریاضی پنجم مبحث تقارن مرکزی
» تحقیق دانش آموزی در مورد آلیاژ
» مقاله درسی در مورد اعداد اول
» طرح درس تناسب ریاضی پایه پنجم
» راهنمای تدریس علوم چهارم درس بدن ما 1
» طرح درس سالانه ریاضی کلاس چهارم
» سوالات درس هر کدام جای خود 2 - علوم سوم با پاسخ
» تحقیق دانش آموزی در مورد سال نوری
» تحقیق درس علوم با موضوع کپک